Welk glas kiest u het beste

Dubbel glas HR++

Zodra u begint met oriënteren naar nieuwe kozijnen, komt u ook voor de keuze te staan welk glas u gaat kiezen. Enkel glas of HR+ glas valt al snel af. Uw nieuwe kozijnen moeten namelijk duurzamer zijn dan uw oude, waardoor u uw investering snel terug kunt halen uit uw stookkosten. Maar er blijven nog verschillende opties over. Welk glas kiest u? Verschilt dat per situatie? En welke glasnorm wordt er gehanteerd? Wij leggen het u graag uit.

Het standaard HR++ glas

Tegenwoordig wordt in de meeste gevallen HR++ isolatieglas gebruikt. Bij renovatie is dit meestal voldoende.  Het glas bestaat uit twee glasplaten, gescheiden door een spouw (isolerend gas). Deze spouw zorgt voor de isolatie. De U-waarde is 1,1 voor HR++ glas. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager het getal, hoe minder warmte het door laat.

Wij hanteren standaard een glassamenstelling van 4-15-5; 4 mm dikke glasplaat binnen, 15 mm spouw en 5 mm buiten glasplaat. Totale breedte komt dan uit om 24 mm. Vanaf 23 mm breedte spreken we van HR++ glas.

Wilt u uw enkel glas vervangen naar HR++ glas, dan dient u rekening te houden met deze breedte. Waarschijnlijk is de ruimte van uw glaslatten niet voldoende om minimaal 23 mm glas te zetten. De glaslatten dienen dan vervangen te worden indien mogelijk, of er wordt gekozen voor opdeklatten.

Meer isolatie met triple glas

Triple glas werkt op dezelfde manier als HR++ glas, alleen zijn er dan drie glasplaten in plaats van 2. Dit betekent dus ook dat er twee spouwen zijn waardoor er extra wordt geïsoleerd. Door de extra spouw en glasplaat, is dit glas breder dan HR++. De nieuwe kunststof en aluminium kozijnprofielen zijn hierop berekend. Maar dit betekent ook dat het glas vele malen zwaarder is dan HR++ glas. Hiermee dient rekening gehouden te worden bij de stabiliteit van de kozijnen en de montage.

Triple glas heeft een U-waarde van 0,5.  Het grootste verschil met HR++ glas, is de geluidsisolatie. 

Voornamelijk in nieuwbouw woningen wordt gekozen voor triple glas. Maar ook bij renovatie waarbij kozijnen vervangen worden en er meerdere energiebesparende isolatiemaatregelen getroffen worden, kiest men steeds vaker voor triple glas.

Hoe meer er geïsoleerd is, hoe groter de kans is op condensatie aan de buitenzijde. Dit is niets vreemds. Dit komt omdat het glas aan de buitenzijde de koude buitentemperatuur heeft en er een hoge luchtvochtigheid is. De warmte van binnen, komt niet op de buitenste glasplaat. Met triple glas is de kans op condensatie dus groter.

Veiligheidsglas; de glasnorm

Veiligheidsglas is ook wel letselwerendglas. Standaard glas heeft de eigenschap dat er bij een breuk grote scherpe scherven ontstaan. Deze scherven kunnen voor letsel zorgen. Veiligheidsglas doet dit niet. Bij veiligheidsglas wordt er aan één kant of aan beide kanten van het glas een folie geplaatst welke de scherven bij elkaar houdt. Hierdoor valt bij breuk het glas niet uit elkaar en kan er geen letsel ontstaan.

Veiligheidsglas dient geplaatst te worden in loopdeuren en waar het glas tot minimaal 90 cm van de grond af komt. Deze glasnorm wordt gehanteerd omdat in deze gevallen de kans dat er door het glas heen gelopen wordt, het grootst is. Vooral met kleine kinderen is het zeer verstandig om veiligheidsglas te plaatsen.

Verzekeraars hanteren ook deze glasnorm. De plaatser dient u hierover correct te adviseren en kan aansprakelijk gesteld worden indien deze geen veiligheidsglas plaatst, waar wel veiligheidsglas volgens de norm hoort.

Twijfelt u of veiligheidsglas nodig is? Laat u dan door een externe partij adviseren. Wij beantwoorden uw vragen graag. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Offerte aanvragen

Vraag eenvoudig een offerte op.
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw wensen te bespreken en afmetingen op te nemen.